W liściach rośliny zwanej oregano występuje olejek, o silnym działanie bakterio i grzybobójczym, antyoksydacyjnym oraz wspomagającym układ immunologiczny. Olejek ten jest ceniony przede wszystkim ze względu na dużą zawartość tymolu i karwakrolu.
Karwakrol jest substancją chemiczną o właściwościach przeciwgrzybicznych oraz wspomagających pracę układu trawiennego. Z kolei zaś tymol poza tym, iż ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne pomaga zwalczać bakterie gronkowca złocistego, bakterie listerii oraz drożdżaki typu Candidia.
Ten eteryczny olejek można również stosować do inhalacji. Zaleca się go stosować przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Można z jego właściwości korzystać także w ciągu całego roku zwłaszcza przy nawracających infekcjach na przykład zatok, górnych dróg oddechowych. Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, olejku nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w czasie laktacji oraz osoby z problemami układu pokarmowego. Nie jest on również również polecany dzieciom.