Oliwa arganowa jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Otrzymuje się go z drzewa arganowego, które występuje tylko i wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Proces pozyskiwania tego produktu jest bardzo pracochłonny. Ze względu na ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i oryginalne właściwości nazywany jest "płynnym złotem Maroka". Stanowi niezwykłe bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wśród nich dominują kwasy z rodziny jednonienasyconych, których to głównym przedstawicielem jest kwas omega-9. Kwasy te zapobiegają rozwojowi kamicy żółciowej oraz zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Co bardzo istotne obniżają poziom „złego” cholesterolu, równocześnie podnosząc ilość "dobrego" cholesterolu HDL. W arganowym produkcie nie brak również kwasów wielonienasyconych. Wykazują one działanie przeciwzapalne i znajdują zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera, Parkinsona, oraz reumatycznym schorzeniu stawów, cukrzycy oraz stwardnieniu rozsianym.